miercuri, 15 octombrie 2014

Diesel sau Benzina pentru iarna ?

Vremea rea vine incet incet peste Romania. Astazi cand veneam de la Brasov spre Bucuresti, am intrat pe A3 si am observat un fel de semi ceata in departare. In Bucuresti vremea era mohorata, dar deloc friguroasa, temperatura fiind insa undeva pe la 20 de grade. Totusi, in zilele urmatoare se anunta vreme rea in unele parti ale Romaniei.

Totusi, nu despre asta e vorba. Eu calatoresc destul de des prin tara si din pacate masina actuala e o benzinara veche cu motor mic, care imi mananca o multime de combustibil. Am in plan sa schimb masina, dar sunt intr-o usoara dilema, mai ales inainte de intrarea in perioada de iarna.

Evident ca solutia cea mai buna ar fi un diesel, dar motoarele de acest gen trag destul de nasol pe timpul iernii, iar daca e si un motor mai vechi, e posibil sa ai si probleme la pornire. Consumul insa este foarte bun, la fel si cuplul.

In cadrul unui benzinar mai nou, ai siguranta ca iarna nu te lasa balta si motorul tine destul de bine la turatii. Problema insa apare la cuplu, fiind mult mai slab decat la un diesel iar consumul este semnificativ mai mare decat la un diesel.

O sa iau de exemplu doua masini din gama Skoda: Skoda Fabia 1.6D vs Skoda Octavia 1.4 Benzina.

La capitolul piese skoda, Fabia are evident costuri ceva mai mici de intretinere decat Octavia, dar nu cu mult mai mici decat ale Octaviei, mai ales daca sunt masini noi. La capitolul consum insa diferenta e mare, in special pentru ca Octavia e destul de grea, iar motorul de 1.4 pe benzina e destul de slab pentru o astfel de masina. Pentru o comparatie, punem un Golf VII 1.2 TSI, care la capitolul consum sta destul de bine, undeva pe la 6 l / 100 km. Skoda Fabia 1.6 Diesel insa are un consum de 5 % cand mergi mai tare, iar atunci cand te deplasezi ceva mai incet poti ajunge si undeva pe la 4.2 - 4.3 l / 100 km.

Fiind masini noi, ambele ar trebui sa porneasca blana iarna, La capitolul spatiu, toate cele trei masini stau destul de ok, cu mentiunea ca Skoda Octavia are un portbagaj urias, in care iti incape lejer o saltea. Am avut una inchiriata la mana si am putut vedea asta cu ochii mei.

Totusi, dieselul costa mult mai mult decat benzinarul, dar e posibil ca in timp sa imi prin consum diferenta. Sunt putin nehotarat, motiv pentru care am apelat la blog pentru o intrebare: Fabia 1.6 D sau Golf VII 1.2 TSI ?

Niciun comentariu: