luni, 5 noiembrie 2012

Baile de la Madaras

Baile de la Madaras sunt o locatie destul de faina, situata in Bihor, foarte aproape de Salonta, la doi pasi de granita cu Ungaria. Bai calde, facute fain, in aer liber. Baile Madaras sunt o locatie frumoasa in care sa iti petreci weekendurile vara.

Ei au vreo 3 bazine:
- un bazin cu apa sub 1,2 metri si ceva mai rece (28°-30°),
- un bazin mare (1,8 m) cu o apa termala potrivita (32°-34°)
- un bazin cu apa termala foarte calda (38°).

Intrarea: 10 lei adulti, 5 lei copii.
Orar: 8:00-22:00.
Cazare cort: 15 lei/zi.
Cazare camera: 70 lei/zi.



How to: cazier judiciar

Sunt multe persoane care necesita un cazier judiciar de multe ori. Motivele sunt diverse, de la obtinerea permisului pana la eliberarea de documente personale. Cert e ca ai nevoie de documentul respectiv pentru a obtine multe alte documente... in fine. Stim ca birocratia e o mare problema in Romania, dar vad ca sunt progrese si in acest domeniu. Am fost surprins placut, cel putin cand am obtinut permisul, sa vad ca lucrurile chiar s-au miscat repede si am putut obtine permisul fara prea mult chin birocrativ.

Pentru obtinerea de cazier judiciar, ai nevoie de urmatoarele acte:

- actul de identitate(buletin, carte de identitate, pasaport, carte de identitate provizorie, carte de rezidenta, certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E, permis de sedere) - aveti grija ca oricare din aceste le aduceti sa fie valabile;

- timbru fiscal in valoare de doi lei;

- chitanţa prin care se face dovada achitării taxei de prestare serviciu, în cuantum de 10 lei;

Cu toate hartiutele astea va duceti, alaturi de cererea-tip, cu datele complete de stare civilă şi motivată, la ghişeele subunităţilor de poliţie de la locul de naştere, domiciliu/ reşedinţă

joi, 13 septembrie 2012

Celebrari in Talmaciu


Unul din obiceiurile vechi care s-au pastrat in Talmaciu este cel al punerii mestecenilor la portile fetelor nemaritate de Rusalii. Un alt obicei care s-a pastrat in timp este cel al stropitii cu parfum al femeilot si fetelor in a doua zi de Paste de catre copii, in schimbul oualor rosii.
In satul Talmacel se mentind un obicei frumos, celebru si in afars tarii, numit “Udatul Ionilor”, obicei care are loc in data de 7 ianuarie a fiecarui an, de Sfantul Ioan. Imediat dupa slujba de la biserica de dimineats, localnicii, imbracati in haine traditionale strabat localitatea, indreptandu-se catre rau, unde prima oara este botezat preotul, urmat de toate persoanele din sat cu numele de Ioan. Acestia sunt botezati pentru a fi feriti de rele si pentru a fi ocrotiti de sfantul Ioan.

luni, 20 august 2012

Strandul de la Oroshaza

Daca e ceva la care ungurii ne depasesc, e pasiunea pe care o pun cand fac un centru acvatic. Sau orice care e cu apa. Sunt foarte buni poloisti, au niste inotatori foarte buni si au o infrastructura in domeniul sporturilor pe apa destul de buna.

Tocmai de aceea atunci cand am ajuns la Oroshaza (cam ciudat am ajuns noi la Oroshaza, dar bine ca am ajuns), am fost placut surprinsi de ceea ce oferea in strand Oroshaza. Apa termala, hidromasaj, vartejuri si topogane. Foarte foarte fain.

Ne-am distrat, ne-am relaxat, am inotat pana nu am mai putut toata ziua. Si ne-a placut. Ne-a placut al naibii de mult.

Atat de mult incat am zis ca trebuie sa revenim la Oroshaza. Sau daca nu la Oroshaza, la un strand in Ungaria, pentru ca isi merita banii (2400 de forinti, full acces, daca nu ma insel).

Pentru cei care ati mers acolo, ce parere ati avut de locatie ?

joi, 26 iulie 2012

Belek, paradisul turcesc

Am iesit putin si din Romania si am ajuns pana la Belek, in Turcia. Belek... ei bine, e un adevarat paradis pentru iubitorii de mare. Localizata la 30 kilometri pe partea de est a provinciei Antalya, regiunea a fost proclamata Centrul Turismului. Frumusetea naturala a Belekului a fost descoperita in 1984, ajungand ca in ultimii ani sa devina ceea ce este astazi, un paradis pe pamant, datorita cooperarii dintre Asociatia Investitorilor de Turism din Belek si Ministerul Turismului.

 Regiunea dispune de sate de vacanta prima clasa, unde ne stau la dispozitie peste 30 de hoteluri de cate patru sau cinci stele si cinci terenuri de golf. Toate facilitatile care au fost catalogate de prima clasa ofera atmosfera ideala pentru familiile ce doresc sa-si petreaca aici vacanta de vis. Musafirii ce sosesc aici vor fi desfatati cu servicii meticulos pregatite si vor beneficia de oportunitati menite sa multumeasca si pe cel mai pretentios oaspete. Sunt amenajate numeroase locuri pentru petrecerea timpului liber, asadar putem gasi terenuri de tenis iluminate, zone de joaca, centre de sanatate si pentru fitness complet echipate, piscine acoperite si in aer liber pentru inot si multe alte posibilitati de relaxare. Anticul si modernul coexista aici pentru a oferi un gust unic Belekului.

Un amestec de site-uri istorice, soarele ce saruta plajele si cursurile de golf de clasa mondiala, impreuna cu un climat salubru face ca Belek sa devina atractiva atat pentru tineri cat si pentru varstnici deopotriva. Gama larga de hoteluri de lux face sederea oricui interesanta si confortabila. Proprietarii hotelurilor din Belek sunt mandri ca Belek este acum noua carte de vizita a turismului turcesc.

 Belek devine incet incet si una din locatile favorite ale turistilor romani dornici de o mare limpede. Pentru cei interesati, am ceva informatii legate de un sejur: sejur Belek.

luni, 11 iunie 2012

Mi-e dor de cicluit...

Mi-e dor de bicicleta. Mi-e dor de faptul ca e putin rupta si nu am timp sa o repar. Mi-e doar de un drum de Timisoara pana la sat, asa de vreo 40 km. Sa merg pe drumul indoit pana la Peciu Nou, sa pot sa merg fara aglomeratie in spate, sa pot sa fac teste cu biciclete sa vad cat de repede pot merge. Mi-e dor. Bicicleta se repara, mai trebuie sa tina si vremea cu mine.

sâmbătă, 7 aprilie 2012

Tratamentele naturiste de toata ziua

Sa fim sinceri, in mediul in care traim, nu e zi in care sa nu patim ceva si sa folosim, uneori fara sa stim, un remediu naturist. Tratamente naturiste au fost si vor fi pentru o multa si lunga vreme. Sunt curios doar care credeti ca e tratamentul naturist care credeti ca l-ati folosit cel mai des ?

sâmbătă, 31 martie 2012

Guta, nefericita guta

Cat ma mai lucrat in practica prin spitale si azile, am observat o gramada de persoane cu guta. Tratamentele moderne cu medicamente in cazuri de guta ii ajutau pe majoritatea, dar din nefericire ficat incepea sa faca figuri. Si durerea din articulatii in guta e criminala, mai ales cand e in stadiu mai avansat. Totusi, e mai usor sa previi decat sa tratezi. Fara medicamente. Doar tratament naturist pentru guta. Super simplu si util, usor de gasit, fara retete & shit. E mai usor sa incepi din timp cand afli ca ai guta.

vineri, 30 martie 2012

Primavara cu ale ei roade

Odata cu prima ploaie de primavara din zona Banatului, sperantele unui an agricol reusit au rasarit. Din nefericire, odata cu ploaia a venit si vantul care in Banat pișcă mai tare decât în alte zone ale țării. Multi dintre oamenii cu care m-am intalnit s-au apucat sa isi puna prin gradina toate necesare, altii s-au apucat sa faca altoirea pomilor (e un proces mai complex decat m-as fi asteptat), altii au taiat din crengi pentru a lasa pomul sa mai creasca. Pentru cei ce nu stiu cu ce se mananca pomicultura, un ghid pentru pomicultori pot recomanda.

Pe langa copaci, care au fost vopsiti, taiati, saditi, altoiti, este si normal sa se apuce sa mai bage ceva si prin gradina, cartoful cultivat aduce multi cartofi prajiti, pentru cei care stiu despre ce vorbesc. Pe langa cartofi, mai sunt rosii, ardei, ceapa, usturoi, castraveti si uneori porumb (asa pentru un porumb fiert toamna). Sunt foarte multe sfaturi pe care le poti lua de la oamenii de la tara, iar majoritatea le puteti gasi si in cartea "Cultura legumelor de vara-toamna".

 Am vazut si persoane interesate de cultura plantelor medicinale si multe cultiva pentru vanzarea pe piata. Au ceva succes prin piete, dar din nefericire nu suficient de mare. Odata cu prima ploaie s-au mai revigorat si niste balti, secatuite de valurile mari de caldura din ultimul an si de la inceputul lui martie, iar cresterea crapului e o treaba de care se ocupa piscicultorii in aceasta perioada (deci piscicultura practica, da?).

Prima ploaie de martie spune ceva. Revigoreaza. Da intr-un apa unui pamant de Banat secatuit de arsita ultimului an.

miercuri, 21 martie 2012

Balș, orașul bicicliștilor

In luna martie am avut de cateva ori ocazia de a trece prin Balș, din diverse motive. Iar de fiecare data cand am ajuns acolo, doua lucruri m-au sarit in cap: - frumosul pod peste Olteț, construit de parca ar fi fost pod de cale ferata. - numarul impresionant de biciclisti pe care i-am putut gasi in orasul Balș. Despre a doua chestie, m-am si amuzat nitel, cand trecand prin oraș am vazut ca sunt o gramada de bicicliști care vin la munca dimineata din toate localitatile de langa Bals. Vin la, cred ca singurul loc in care pot lucra multi oameni, ceva fabrica. Am văzut că toți erau cu biciclete si se opreau cand ajungeau in gura fabricii, chiar daca afara ningea usor (da, a nins si in martie undeva prin România). Oricum, frumos sa vezi ca se pedaleaza asa bine la Balș.

vineri, 9 martie 2012

Delia - Omadeo (2012)

Delia si-a scos noua piesa si, din cate am auzit, si-a facut singura videoclipul (congrats for that). Asa ca, sa lasam muzica sa ruleze....
Delia - Omadeo gasita pe Youclubvideo Dance

Gotye feat Kimbra - Somebody that i used to know

Gotye got a new song now, and i am here to share it with you
Gotye - Somebody That I Used To Know found on Youclubvideo Alternative

joi, 8 martie 2012

Michael Telo - Ai se eu te pego

Ai, ai se eu te pego....
Michel Telo - Ai Se Eu Te Pego found on Pop

Turismul piscicol in Romania

Ideea a pornit gandindu-ma la multele balti din judetul Timis. M-am gandit ca sunt multi pasionati de pescuit in judetul Timis si probabil ca mai sunt o gramada de pescari amatori in Romania. Stiu ca sunt ceva locatii de turism pisciol in Romania, auzisem ca in Giurgiu se organizasera ceva zone cu proiecte europene, in plus cresterea crapului am inteles ca se realizeaza in baltile din zona Dunarii, atragand in special pe pescarii amatori Bucuresteni, care fiind atat de aproape de Dunare si avand conditile necesare, isi petrec o zi de relaxare la pescuit.

Eu momentan stiu de zonele de la Dunare din judetul Giurgiu. Astept si alte opinii in legatura cu locatii din Romania in care se practica turismul piscicol.

Cum se face mierea

Daca va intrebati cate ceva despre facatoarele de miere, albinele si produsele lor, look no more. Aici e, pe linkul care il puteti vedea in text.

duminică, 4 martie 2012

Auto de vacanta...

Primavara imediat va sosi iar odata cu ea, primele iesiri la munte sau la mare. Sau poate chiar un tur al tarii cu masina. Asa ca am deschis rapid un browser, am cautat anunturi auto gratis si m-am gandit ce masina as putea sa imi iau. Aveam ceva variante, dar m-am gandit practic.

As fi avut nevoie de o masina cu care sa si car chestii, dar sa nu imi manance prea mult. Tocmai de aceea cer sfatul cititorilor. O idee de masina buna pentru un drum mai lung prin Romania ?

sâmbătă, 25 februarie 2012

Lacul Vidraru, un lac minunat

Inainte de a va explica ce si cum e cu lacul Vidraru, trebuie sa vedeti o poza:


Lacul Vidraru este doar unul din lacurile de acumulare create de lucrarile pentru anumite hidrocentrale, in cazul de fata, Hidrocentrala de la Vidraru. Au fost necesare milioane de km cubi de piatra extrase si tone intregi de ciment pentru constructia acestui baraj. But oh my world, frumusetea lui e extraordinara. Si nu mai spunem ca poti ajunge lejer la el in lunile de vara, pentru ca Transfagarasanul trece pe langa el.