vineri, 30 martie 2012

Primavara cu ale ei roade

Odata cu prima ploaie de primavara din zona Banatului, sperantele unui an agricol reusit au rasarit. Din nefericire, odata cu ploaia a venit si vantul care in Banat pișcă mai tare decât în alte zone ale țării. Multi dintre oamenii cu care m-am intalnit s-au apucat sa isi puna prin gradina toate necesare, altii s-au apucat sa faca altoirea pomilor (e un proces mai complex decat m-as fi asteptat), altii au taiat din crengi pentru a lasa pomul sa mai creasca. Pentru cei ce nu stiu cu ce se mananca pomicultura, un ghid pentru pomicultori pot recomanda.

Pe langa copaci, care au fost vopsiti, taiati, saditi, altoiti, este si normal sa se apuce sa mai bage ceva si prin gradina, cartoful cultivat aduce multi cartofi prajiti, pentru cei care stiu despre ce vorbesc. Pe langa cartofi, mai sunt rosii, ardei, ceapa, usturoi, castraveti si uneori porumb (asa pentru un porumb fiert toamna). Sunt foarte multe sfaturi pe care le poti lua de la oamenii de la tara, iar majoritatea le puteti gasi si in cartea "Cultura legumelor de vara-toamna".

 Am vazut si persoane interesate de cultura plantelor medicinale si multe cultiva pentru vanzarea pe piata. Au ceva succes prin piete, dar din nefericire nu suficient de mare. Odata cu prima ploaie s-au mai revigorat si niste balti, secatuite de valurile mari de caldura din ultimul an si de la inceputul lui martie, iar cresterea crapului e o treaba de care se ocupa piscicultorii in aceasta perioada (deci piscicultura practica, da?).

Prima ploaie de martie spune ceva. Revigoreaza. Da intr-un apa unui pamant de Banat secatuit de arsita ultimului an.

Niciun comentariu: